Aplicatii ale aliajelor INCONEL®

Aliajele INCONEL® sunt incredibil de versatile, folosite într-o serie de industrii cheie datorită proprietăţilor superioare şi de inalta performanta pe care le ofera materialul.

Când vine vorba de materiale tehnice superioare şi fiabile pentru aplicaţii industriale,inginerii din proiectare se indreapta catre gama de aliaje INCONEL®.

Cu o compozitie bazata pe Nichel şi Crom, aceste superaliaje ofera o exceptionala rezistenta la coroziune si la temperaturi ridicate, ceea ce le face deosebit de interesante. Aici ne uităm la cateva aplicaţii industriale care utilizează aliajele INCONEL®.

Motoarele aerospațiale și cu reactie
Aliajele de nichel sunt o alegere fireasca în industria aerospațială. Componentele motoarelor, în special, sunt expuse la temperaturi ridicate și presiuni ridicate. Materialele trebuie să poată rezista acestui mediu și să-și păstreze rezistenta și integritatea. Aliajele de nichel prezintă expansiune redusă la aceste temperaturi ridicate, oferă rezistență la fluaj în condiții de tensiuni înalte și sunt rezistente la coroziune.

De exemplu, aliajul INCONEL 600 ® este utilizat pentru componentele cu motor cu jet și componente ale corpului de avion, cum ar fi firele de blocare, garniturile de evacuare și sigiliile turbinelor. În timp ce aliajul INCONEL 601® are o rezistență mecanică atât de mare și este atât de ușor de utilizat, făcându-l util într-o gamă largă de aplicații aerospațiale.

Extracția de petrol și gaze
Una dintre principalele aplicații industriale pentru aliajele INCONEL® este extracția de petrol și gaze. Există mulți factori care trebuie luați în considerare în acest sector pentru inginerii proiectanti atunci când vine vorba de selecția materialului. Temperaturile pot fi foarte mari, iar substanțele brute prelucrate sau depozitate sunt volatile și corozive.

Superaliajele, cum ar fi aliajul INCONEL 625,® sunt utilizate pentru separarea fluidelor extrase în sistemele de procesare a gazelor naturale lichefiate. Acest material oferă rezistență termică la oboseală, precum și o bună rezistență la oxidare, rezistență ridicată la tracțiune, încovoiere și rezistență la rupere și o sudabilitate excelentă.

Controlul poluării și prelucrarea deșeurilor
Controlul poluării și prelucrarea deșeurilor sunt medii dificile în care materialele trebuie să reziste. Există substanțe periculoase și corozive naturale care trebuie depozitate, mutate și procesate. Aliajele utilizate în sistemele de procesare a deșeurilor trebuie, prin urmare, să aibă o rezistență excelentă atât la soluțiile de oxidare, cât și la cele reducătoare, precum și rezistența la temperaturile ridicate implicate în operațiuni, fără a pierde integritatea structurală sau rezistența.

Un aliaj util în această zonă este INCONEL C-276 ® care are o rezistență excelentă la coroziune în aceste medii. Are o cantitate mare de molibden prezent (15-17%), ceea ce conferă acestui aliaj o rezistență deosebită la coroziune. De asemenea, menține un conținut redus de carbon, care minimizează precipitarea carburilor în timpul sudării, pentru a se asigura că își menține rezistența la coroziune în structuri sudate.

Automotive
Motoarele de mașini sunt delicate. Ele generează o căldură foarte mare, dar trebuie in acelasi timp să fie fiabile și ușoare. Pe măsură ce industria auto evoluează, inginerii furnizează materiale care trebuie sa țina pasul cu progresele tehnologice. Pe lângă o putere mai mare și o forță mai mare, motoarele de mașini trebuie, de asemenea, să fie eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și să controleze nivelurile de poluare – nu este un lucru usor sa satisfaci toate aceste cerințe.

Materialele potrivite, prin urmare, sunt esențiale. Aceasta este o altă zonă în care aliajul INCONEL 625 ® este foarte utilizat.Vehiculele de înaltă performanță folosesc de multe ori acest aliaj de nichel pentru cuplajele de evacuare. Aliajele INCONEL® sunt folosite si in sistemele de aprindere, senzori, dispozitive de siguranta si comutatoare electrice.

Industria marina
Exista un numar de aplicatii maritime ale aliajelor INCONEL.De exemplu,pe platforma offshore .Apa de mare este un mediu foarte coroziv si de aceea este esential sa folosesti materiale care nu se vor degrada in asemenea conditii.

Aliajele INCONEL® se comporta bine in situatii extreme.De exemplu, vechiul favorit INCONEL alloy 625 ® este folosit in cabluri de sarma, lamele de elice, motoare de propulsie si invelis pentru cabluri de comunicatie submarina. Alte utilizari pentru gama de aliaje INCONEL® includ echipamente down-hole, platforme de ridicare, umerase si elemente de fixare de inalta rezistenta.