De ce este atât de scump Titaniul?

Este o întrebare normala si comuna tuturor celor care pe care nu au mai folosit niciodată titan (bare,tevi,table,sarme,materiale de sudura)

În general, titanul este mai scump decât alte metale, deoarece:

1. este mai rar decât alte metale

2.se găsește de obicei doar legat de alte elemente care pot face prelucrarea mai scumpă.

Factorii care influențează prețul includ:

-gradul(1,2,4,5,7,9,23)
Gradele de titan care sunt mai rare – cum ar fi Gradul 4 sau Gradul 7- pot fi mai scumpe. Gradul 6AL – 4V (6-4, gradul 5) este un aliaj în care titanul a fost legat cu aluminiu și vanadiu pentru a produce o rezistență mai mare. De asemenea, este mai sudabil și mai ușor de fabricat. Din aceasta cauza de obicei, are preț mai mare.

-tipul de certificare a materialului
Materialele certificate vor fi furnizate cu o certificare a fabricii cu numărul sarjei, gradul, orice specificații aplicabile, proprietățile fizice și chimice. În mod similar, specificațiile materialelor care se aplică aplicațiilor mai extreme (cum ar fi Aerospace) pot afecta și prețul. De exemplu, ASTM B348 este o specificație comună pentru barele de titan, dar AMS 4928 este specificația aerospațială pentru bara de titan și are cerințe mai stricte. Prin urmare, este posibil să plătiți mai mult pentru aceasta specificatie.

-sursa materialului sau țara de origine (CoO)
Titanul produs in China sau Rusia este la un pret mai scazut decat cel produs in SUA sau alte tari producatoare.De aceea multi stokisti din UE au pe stoc in mare masura produse semifinite din China.

-specificația materialului

-cantitatea de prelucrare și dimensiunea comenzii.
De multe ori, acest material va fi „marcat de fabrica”, ceea ce înseamnă că are un marcaj de linie aplicat materialului din fabrica producătoare, care precizează calitatea, dimensiunea și uneori chiar specificațiile materialului.
Acestea ar fi pe scurt cateva motive pentru pretul mare al titanului.

Titanul este un metal surprinzator!