Duplex S31803 vs. Duplex S32205

Otelurile inoxidabile Duplex reprezinta >80% din consumul din gradele duplex, super duplex si hyper duplex. Dezvoltate in anii 1930 pentru aplicatii la fabricarea hartiei si a celulelozei, aliajele Duplex se diferentiaza prin faptul ca au in compozitie in jur de 22% Cr si ca la nivel de microstructura proportiile de Ferita si Austenita sunt egale..rezultand proprietati mecanice deosebite.

In comparatie cu otelurile inoxidabile austenitice 304/316 generice, familia claselor Duplex va avea, de obicei, dublul rezistentei si va asigura o crestere semnificativa a rezistentei la coroziune.

Cresterea continutului de crom al otelurilor inoxidabile va creste rezistenta lor la coroziune. Cu toate acestea, numarul echivalent al rezistentei de pitting (PREN) care arata rezistenta aliajelor la coroziunea include, de asemenea, o serie de alte elemente in formula sa. Aceasta subtilitate poate fi folosita pentru a explica cum s-a ajuns la diferentierea dintre UNS S31803 si UNS S32205 care sunt amandoua Duplexuri dar au proprietati diferite care conteaza.

In urma dezvoltarii otelurilor inoxidabile Duplex, specificatia lor initiala a fost denumita UNS S31803. Cu toate acestea, un numar dintre producatorii de varf produceau in mod constant acest grad pana la capatul superior al caietului de sarcini admis. Acest lucru a reflectat dorinta lor de a maximiza performanta la coroziune a aliajului, ajutat de dezvoltarea procesului de fabricare a otelului AOD, care a permis un control mai strict al compozitiei. In plus, a permis, de asemenea, sa fie influentat nivelul adaugarilor de azot si astfel acesta sa nu fie prezent doar ca element de fundal. Prin urmare, cel mai performant grad duplex a urmarit maximizarea nivelurilor de Crom (Cr), Molibden (Mo) si Azot (N). Diferenta dintre un aliaj duplex a carui compozitie indeplineste partea de jos a specificatiei, fata de unul care atinge partea de sus a specificatiei poate fi mai multe puncte bazate pe formula PREN =% Cr + 3,3% Mo + 16% N.

Pentru a diferentia otelul inoxidabil Duplex produs la capatul superior al gamei de compozitie, a fost introdusa o alta specificatie, si anume UNS S32205.
Otelul inoxidabil Duplex denumit S32205 (F60) va indeplini in intregime calitatile S31803 (F51), in timp ce reversul nu este adevarat. Prin urmare, S32205 poate fi certificat dublu ca S31803.

In tabelul de mai jos se vede clar diferenta dintre compozitiile chimice a celor doua.