Despre avantajele si dezavantajele Inconel vs Oțel inoxidabil
Care este mai bun in aplicatiile Industriale ??

Punctul de topire este una dintre numeroasele caracteristici pe care trebuie să le luați în considerare atunci când alegeți un material pentru aplicațiile industriale. Mulți dintre clienți vor să aleaga cel mai bun metal posibil pentru aplicatiile lor personalizate Acest lucru duce adesea la întrebări cum ar fi:
„Este Inconel o formă de oțel inoxidabil?” (este similar, sau diferit) și,
„Este Inconelul mai bun decât oțelul?”
Răspunsul este: depinde de ceea ce vrei să spui prin „mai bun”. Diferenta poate fi măsurată prin : rezistență la tracțiune, rezistență la coroziune sau chiar rezistență la topire.

De ce compararea oțelului inoxidabil cu Inconel poate fi complicata?
Atunci când comparăm oțelul inoxidabil cu Inconel, este important să ne amintim că există diferite compozitii pentru fiecare. Variantele din oțel inoxidabil au o rezistență la tracțiune foarte diferită, temperatura de lucru recomandată și rezistență la agenti corozivi specifici. De exemplu, oțelul inoxidabil de calitate 316 tinde să aibă o rezistență mai mare la cloruri decât 304
(dar are si un cost mai mare ).

În plus, anumite metode de tratament și formare pot afecta rezistența la tracțiune a unui metal. De exemplu, rezistența la tracțiune a unei bare „laminate” ca Inconel 625® este de 120-160 ksi (827-1103 MPa), în timp ce o bară din acelasi material „tratata in soluție” are 103-130 ksi (714-896 MPa) .
Este posibil să fi observat că ambele aceste valori de rezistență la tracțiune sunt date ca un interval în loc de un număr specific. Acest lucru se datorează faptului că rezistența unui metal poate varia oarecum în funcție de proporția precisă a ingredientelor din el – o ușoară variație a conținutului de carbon, nichel sau fier poate modifica semnificativ rezistența produsului final.

„Deci, Inconel este mai puternic decât oțelul?”
Iată o comparație rapidă de exemplu între Inconel 625 și oțelul inoxidabil 304 pentru a ajuta la răspunsul la întrebarea care este mai puternic:

Aliaj Inconel 625® VS. 304 Oțel inoxidabil

Rezistența la tracțiune 103-160 ksi (714-1,103 MPa) VS. 73,2 ksi (505 MPa)
Punctul de topire 2.350-2.460 ° F (1.290-1.350 ° C) VS. 2.550-2.650˚F (1.400-1.455˚C)

Temperatura de operare 1.800 ° F (982 ° C) VS. 1.697 ° F (952 ° C)
Deci in concluzie : Inconel 625® are o rezistență la tracțiune mai mare decât oțelul inoxidabil de calitate 304 și face o treabă mai bună de a menține această rezistență la temperaturi de funcționare mai ridicate.
În plus, chiar daca punctul de topire al acestui tip de Inconel este mai mic decât cel al oțelului inox 304, are o limită de funcționare mai ridicata la temperaturi mari. Acest lucru se datorează faptului că Inconel este mai bun decât oțelul inoxidabil la temperaturi ridicate, în același timp fiind mai rezistent la oxidare.

Cu toate acestea, există substanțe chimice specifice pentru care oțelul inoxidabil ar putea rezista mai bine decât Inconel – cum ar fi acidul sulfuric. Deci, alegerea dintre care aceste două aliaje metalice va depinde de aplicația specifică pentru care vor fi utilizate.
Aliajele Inconel tind să fie mai bune pentru aplicațiile de tratare termică și alte procese cu temperaturi ridicate si coroziune mare. Între timp, aliajele din oțel inoxidabil sunt deseori mai potrivite pentru fabricarea in conditii sterile sau pentru aplicații medicale.

Lasă un răspuns