Blog

Prima generatie de oteluri inoxidabile DUPLEX a aparut acum 70 ani in Suedia in industria producatoare de hartie. Aliajele DUPLEX sub forma de bare, tevi si table au fost create pentru combaterea coroziunii cauzate de acidul clorhidric si alti compusi chimici agresivi la care otelurile normale se corodeaza repede.

Caracterisiticile Duplex si Super-Duplex
Numele de DUPLEX vine de la faptul ca la nivel de microstructura proportiile de Ferita si Austenita sunt egale.

Termenul de SUPERDUPLEX a fost folosit prima data in anul 1980 pentru a arata gradul inalt de aliere a aliajului DUPLEX avand o rezistenta la coroziune mai mare decat acesta din urma datorita compozitiei chimice putin modificate a procentelor de Cr% +Mo% +N%.

Cu un nivel mai ridicat de Crom aliajul inoxidabil SUPER-DUPLEX confera o rezistenta foarte buna la acizii clorhidrici, soda caustica si alte medii corozive din industriile chimice, petrochimice si producatoare de celuloza si hartie. Foarte adesea inlocuieste otelurile din seria300 (304, 304L, 316, 316L si otelurile inalt aliate superaustenitice si uneori chiar si Aliajele de Nichel (care sunt mai scumpe).

Compozitia chimica bazata pe continutul mare de Crom, Nichel si Molibden creste rezistenta la coroziune interangulara si in puncte.

Mai mult decat atat, cele 2 faze microstructurale garanteaza rezistenta crescuta la coroziunea punctuala si la cea care formeaza crapaturi in material in comparatie cu otelurile ordinare.

Inca de la aparitia primei generatii a aliajelor DUPLEX si SUPER-DUPLEX folosite sub forme de table, bare, tevi si sarme au avut un mare success. Mai recent productia de table de Super-Duplex a crescut datorita Industriei navale si a Industriei chimice.

Exista 3 tipuri de aliaje Duplex, Super-Duplex

Duplex UNS31803+ UNS 32205 – 22% Cr;3%Mo;6%Ni – (1.4462) – F51+F60
Super-Duplex UNS 32750 – 25% Cr ;4%Mo;7%Ni(1.4410-F53
Super-Duplex UNS 32760 – 25% Cr; 4%Mo; 7%Ni(1.4501)-F55

Lasă un răspuns