Proprietatile titanului, care sunt o combinatie de inalta rezistenta, rigiditate, tenacitate, densitate scazuta si rezistența buna la coroziune oferite de diverse aliaje de Titan de la temperaturi foarte scazute la cele ridicate, permit economisirea in greutate a structurilor Aerospatiale si in alte aplicatii de inalta performanta.
Greutatea atomica a titanului este 47.88. Titanul este usor, puternic, rezistent la coroziune si abundent in natura. Titan si aliajele sale au o rezistența la tracțiune de la 30.000 psi pana la 200.000 psi (210-1380 MPa), care sunt echivalente cu proprietațile gasite in cele mai multe din aliajele de oteluri.

Titanul este un element de joasa densitate (aproximativ 60% din densitatea de fier), care poate fi intarita prin aliere si prin procesul de transformare. Titanul este nonmagnetic si are proprietati bune de transfer termic. Coeficientul sau de expansiune termica este oarecum mai mic decat cel a oțelurilor si mai putin de jumatate mai mic decat cel al aluminiului.

Una dintre proprietatile utile ale Titanului este punctul de topire foarte ridicat de 3135° F (1725° C). Acest punct de topire este aproximativ 400° F peste punctul de topire al otelului si aproximativ 2000° F peste punctul de topire a aluminiului.

Titanul poate fi pasivat, si, astfel, prezinta un grad ridicat de imunitate la atac de catre cei mai mulți acizi minerali si cloruri. Titanul nu este toxic si este in general, compatibil biologic cu țesuturile si oasele umane. Rezistența excelenta la coroziune si bio compatibilitatea cuplata cu puterea sa face Titanul si aliajele sale utile in aplicații chimice si petrochimice, mediile marine si in aplicații de biomateriale.

Titanul nu este un conductor bun de electricitate. Daca conductivitatea de cupru este considerata a fi de 100%, Titan ar avea o conductivitate de 3,1%. Din aceasta rezulta ca Titan nu ar fi folosit in aplicarile unde buna conductivitate este un factor primar. Pentru comparatie, otelul inoxidabil are o conductivitate de 3,5% si aluminiu are o conductivitate de 30%.

Rezistenta electrica este opozitia pe care un material o prezinta la fluxul de electroni. Deoarece titanul este un conductor slab, rezulta ca este un rezistor bun.