Alloy 400 vs. Alloy K500

Există o diferență neglijabilă în compoziția aliajului K500 față de aliajul 400, prin urmare rezistența lor la coroziune este comparabilă. Cu toate acestea, Alloy K500 are o rezistență la tracțiune mai mare, făcându-l mai potrivit pentru aplicații cu sarcini mari.

Prezentare:
Dezvoltat inițial de International Nickel Company la începutul anilor 1900, Monel® 400 a fost primul produs oferit într-o familie de dezvoltări ulterioare și s-a bazat pe raportul de nichel și cupru găsit în minereuri naturale din minele canadiene. Marca comercială Monel®, deținută acum de Special Metal Corporation, a devenit sinonimă cu această familie de aliaje, chiar dacă acum este produsă pe scară mai largă de mai multe fabrici din lume sub numele de” Alloy 400 ”respectiv ”Alloy k500”.

Compoziția Alloy 400 este formată aproape în întregime din nichel (> 63%) și cupru (28-34%), cu cantități mai mici de fier, mangan și alte oligoelemente. Nichelul și cuprul sunt solubile unul în celălalt, deci microstructura constă dintr-o monofază. Comparativ cu alte aliaje de cupru, Alloy 400 are o rezistență ridicată, cu proprietăți de impact menținute de la zero sub 480degC.

Deoarece compoziția este aproape în întregime nichel și cupru, Alloy 400 este deosebit de rezistent la coroziunea apei de mare, deoarece un film de suprafață de protecție complex, dar subțire, se formează foarte repede atunci când este expus la apa de mare curată. Acest film de protecție va proteja aliajul în majoritatea circumstanțelor.

Pe lângă apa de mare, Alloy 400 este, de asemenea, rezistent la coroziune în alte soluții de clorură și la o serie de acizi, inclusiv acid sulfuric. Este rezistent la acidul fluorhidric și clorhidric atâta timp cât soluțiile conțin un conținut minim de oxigen, adică în condiții de reducere. Se folosește intr-o mare varietate de aplicații de inginerie marină și chimică in care este nevoie de rezistența sa excelentă la coroziune.

Alloy K500 a fost dezvoltat pentru a depăși limitele lui Alloy400. Are efectiv aceeași compoziție ca Alloy 400, dar cu adaosuri mici de aluminiu și titan (3-4% în total). Aluminiul și titanul se combină pentru a forma precipitate microscopice, care pot fi controlate prin tratament termic. După forjare sau laminare, barele,tablele sau tevile sunt supuse unui tratament termic de îmbătrânire, unde sunt menținute la o temperatură ridicată timp de câteva ore și lăsate să se răcească încet în aer. Acest proces asigură faptul că aluminiul și titanul este capabil să precipite din soluție și să formeze o rețea fină larg dispersată. Aceste precipitate creează o creștere semnificativă a proprietăților mecanice – rezistența la curgere poate fi cu până la 4x mai mare, iar rezistența la tracțiune cu până la 2x mai mare.

Rezistența sporită a Alloy K500 recomanda că acesta poate fi utilizat în mod eficient în componente mai complexe, cum ar fi arbori marini, tije de supapă, elemente de fixare, arbori de mixare și agitator și lame medicale, coliere de foraj și componente ale schimbătorului de căldură.