Blog

Aliajul INCONEL 625 și ingineria aerospațială sunt o combinație excelentă. Aflați de ce în acest blog, explorând acest aliaj esențial de nichel de înaltă performanță.

Când aliajul INCONEL 625 a fost introdus pentru prima dată la începutul anilor 1960, posibilitățile pentru cum ar putea fi utilizat în viitor erau nesfârșite. Deși ar fi putut fi creat inițial pentru a fi utilizat în conductele de abur, experții în metalurgie au prevăzut importanța sa în aplicațiile de prelucrare a apei de mare, aerospațiale și chimice. Aceste predicții s-au adeverit, iar aliajul INCONEL 625 este acum un material de bază în industria aerospațială, printre altele.

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat metode de procesare care au permis acestui aliaj de nichel multitasking să-și înrădăcineze ferm locul ca unul dintre cele mai populare și versatile materiale. De exemplu, mici modificări aduse compoziției și practicilor de prelucrare i-au crescut durata de viață la oboseală ca foaie subțire, ceea ce a deschis noi și interesante utilizări.

Nu se întâmplă adesea ca un anumit aliaj să devină un material standard de construcție în atât de multe industrii diferite, ceea ce este o dovadă a versatilității acestui aliaj. De-a lungul timpului, a ajutat la rezolvarea multor provocări de proiectare și, pe măsură ce industriile au evoluat, la fel a evoluat și lista de aplicații posibile pentru acest aliaj minune.

PROPRIETĂȚI CHEIE PENTRU APLICAȚII AEROSPAȚIALE

Pe măsură ce industria aerospațială s-a modernizat, extins și dezvoltat, la fel s-au dezvoltat și potențialele utilizări finale ale acestui aliaj de înaltă performanță. Microstructura sa unică conferă materialului un set impresionant de proprietăți și caracteristici care îl fac indispensabil. Pentru început, rezistența sa excepțională la coroziune îi permite să funcționeze într-o mare varietate de medii extreme. Capacitatea sa de a rezista la temperaturi ridicate îi întărește utilitatea în condițiile de înaltă presiune și temperatura ale motorului unui avion, de exemplu. Nu este de mirare că ingineria aerospațială și aliajul INCONEL 625 merg mână în mână.

Compoziția sa chimică este, de asemenea, responsabilă pentru utilizarea sa în aplicații aerospațiale. Includerea molibdenului alături de nichel conferă aliajului o bună rezistență la mediile neoxidante și îl face deosebit de rezistent împotriva coroziunii cu puncte și fisuri. Cantitatea mică de niobiu îl stabilizează împotriva sensibilizării în timpul sudării și previne atacul intergranular.

Conținutul de niobiu include și tantal, un metal de tranziție dur care este foarte rezistent la coroziune și are un punct de topire ridicat. Super combinația din acest aliaj de nichel, crom și molibden cu niobiu ajută la rigidizarea matricei aliajului și oferă o rezistență naturală ridicată fără un tratament termic specific.

ALEGEREA SUPERALIAJELOR

Aliajul INCONEL 625 este cunoscut ca un „superaliaj” sau un aliaj de temperatură înaltă, ceea ce înseamnă că are anumite caracteristici pentru a câștiga premiul. Aceasta include rezistența sa mecanică excelentă, rezistența la coroziune, rezistența la căldură, deformarea la fluaj termic și stabilitatea suprafeței. Termenul a fost folosit pentru prima dată imediat după al Doilea Război Mondial pentru a descrie un grup de aliaje care au fost utilizate în motoarele cu turbină a aeronavelor care funcționau la temperaturi inerent ridicate. Prin urmare, „superaliajele” sunt foarte bine bazate în domeniul aerospațial, termenul fiind atribuit multor alte aplicații, cum ar fi turbinele cu gaz, motoarele cu rachetă și instalațiile de procesare chimică.

Superaliajele își păstrează o rezistență bună chiar și după ce au fost expuse la temperaturi de peste 650°C (1.200°F) pentru o perioadă lungă de timp. În combinație cu capacitatea lor de a prezenta, de asemenea, ductilitate la temperatură scăzută și stabilitate la suprafață, nu este de mirare că acest grup de aliaje de înaltă performanță este considerat „super”.

Deoarece superaliajele pe bază de nichel au atât de multe avantaje, ele sunt cheie în industria aerospațială. Acest grup versatil de metale ar fi greu de înlocuit cu orice alt material, păstrând în același timp caracteristicile esențiale pentru care sunt cunoscute și fiabilitatea lor pentru aceste sarcini de înaltă performanță.

APLICAȚII ÎN DOMENIUL AEROSPAȚIAL

Există multe utilizări potențiale pentru acest aliaj tehnic în domeniul aerospațial, inclusiv sistemele de conducte pentru avioane și motoarele cu reacție. Lista actuală de aplicații este destul de extinsă, datorită versatilității sale. Aliajele de nichel sunt selectate peste tot datorită rezistenței la temperaturi ridicate, proprietăților magnetice și rezistenței la coroziune. Ele sunt, de asemenea, unele dintre cele mai dure materiale disponibile comercial.

Motoarele cu reacție prezintă provocări unice pentru inginerii proiectanți, deoarece sunt supuse temperaturilor extreme la ambele capete ale scalei. La altitudinea de croazieră, temperatura medie a aerului exterior este de aproximativ -56,3°C (-74,7°F), în timp ce procesul real de ardere poate depăși temperaturi de 1.150°C (2.120°F).

Una dintre principalele aplicații ale aliajului INCONEL 625 în industria aerospațială este în sistemul de evacuare al unei aeronave. Materialele folosite în aceste sisteme de evacuare solicitante trebuie să fie durabile, rezistente la uzură, dure și rezistente la temperaturi ridicate.