Blog

Lucrul cu un superaliaj pe bază de nichel poate necesita îndemânare și practică pentru a se obtine un rezultat bun. Iată câteva secrete și sfaturi:
Superaliajele pe bază de nichel combină rezistența ridicată la rupere cu rezistența excepțională la coroziune. Aceste super proprietăți le fac un material popular în numeroase industrii.
Familia de produse INCONEL a fost concepută special pentru a face față celor mai extreme medii. Folosite acum în orice domeniu, de la procesarea chimică și aerospațială, până la extracția și depozitarea petrolului și gazelor, aliajele de nichel INCONEL reprezintă standardul premium în prelucrarea metalelor.
Toate tipurile diferite de INCONEL au niveluri ridicate de nichel, aliajul emblematic INCONEL 625 conținând minim 58% nichel în compoziția sa. Atunci când sunt combinate cu niveluri semnificative de crom, aceste aliaje de nichel oferă o rezistență mai bună la coroziune și la temperaturi ridicate decât alte aliaje concurente.
Prelucrarea superaliajelor de nichel
Cu toate acestea, atunci când alegeți să lucrați cu unul dintre aceste superaliaje pe bază de nichel, este important să știți cum să le manipulați. Astfel de materiale foarte specializate trebuie prelucrate de un inginer care înțelege proprietățile unice ale gamei INCONEL. Produsele pe bază de nichel pot fi greu de prelucrat fără abordarea și procesele potrivite.
Pentru început, va trebui să fiti atent la vitezele de prelucrare. Lucrul cu un astfel de aliaj metalic durabil la viteză mare, folosind o freză de carbid solidă, va scurta durata de viață a uneltei și va duce la ingreunarea muncii. Aceasta înseamnă că trebuie să fiti pregătit să ascutiti sau să schimbati freza în mod regulat. Cu toate acestea, puteți utiliza aceste freze de mare viteză la viteze mai mici dacă aceasta este cea mai bună opțiune pentru mașinile dumneavoastra.
Puteți alege să lucrați cu burghie cu cobalt, mai ales când utilizați burghie elicoidale. Dacă este fezabil să faceți acest lucru, merită de asemenea să utilizați inserții de grad C, care sunt mai scumpe, dar pot face prelucrarea acestor aliaje mai ușoară. Toate aceste variante fac diferența în productivitatea dumneavoastra, așa că utilizati combinația potrivită.
Un alt lucru de luat în considerare atunci când prelucrați aceste aliaje de nichel cu specificații înalte este utilizarea lichidelor de răcire. Prelucrarea acestor superaliaje de nichel creează multă căldură, care poate deforma materialul pe măsură ce îl lucrați. Poate fi necesar să experimentați combinația și cantitatea potrivite de lichide de răcire și lubrifianți, în funcție de proiect. De exemplu, pentru prelucrarea CNC, unii ingineri consideră că folosirea lichidelor pe bază de ulei vegetal amestecat cu apă este productivă.
Suduri și materiale de sudura pentru superaliajele de nichel
Este, de asemenea, posibilă sudarea superaliajelor de nichel, dar, ca și în cazul prelucrării, este nevoie de puțină practică, experiență și cunoștințe. Deoarece aceste aliaje cu conținut ridicat de nichel sunt proiectate să reziste la temperaturi ridicate, acest lucru poate face mai dificilă sudarea materialului, iar sudurile se pot fisura.
Alegerea materialului de sudura potrivit este importantă. Aliajul INCONEL 625 este o opțiune bună ca material de sudura pentru a uni două bucăți din aceste superaliaje împreună. Dacă aceste suduri sunt realizate cu precizie , acestea ar trebui să fie atât puternice, cât și foarte rezistente la coroziune.
Când vine vorba de metode de sudare, cea mai frecvent recomandată este sudarea cu arc cu tungsten cu gaz (GTAW, cunoscută și sub numele de gaz inert din tungsten sau TIG). Acest lucru este de preferat altor procese de sudare, cum ar fi sudarea cu arc de metal cu gaz (GMAW) sau sudarea cu arc de metal ecranat (SMAW), pentru cele mai bune rezultate.